☆η ευτυχία να είναι ο πολύτιμος στόχος για το ’19☆

“Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά… Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους. Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια. Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους. Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ. Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ. Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα. Και που τραγουδάω, μερικές φορές… Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν. Και ευωδιές που με γοητεύουν”.
•Οδυσσέας Ελύτης.

Μ’ αυτό το αγαπημένο μου απόσπασμα του Ο. Ελύτη και ξεκινώντας την καινούρια χρονιά θέλω να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους μας ευλογημένο κι ευτυχισμένο 2019☆Η Ευτυχία εύχομαι να είναι ο στόχος μας για την καινούρια χρονιά και να αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων μας.

Το 2018 ήταν για μένα μια χρονιά “μάθημα”. Μια χρονιά αναθεώρησης κι αναγέννησης. Κλείνοντας τα 40 μου είμαι πιο σίγουρη από ποτέ πως η Ευτυχία είναι στάση ζωής! Κανείς δεν θέλει να είναι λυπημένος & δυστυχής. Αλλά έχει μεγάλη σημασία πως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και πως προσεγγίζουμε τις επιθυμίες μας. Πιθανόν κάποιοι από ‘σας διαβάζοντας αυτό το άρθρο να χαρακτηρίσετε ναΐβ την αισιοδοξία μου… Είμαι αισιόδοξη από θέση. Και μου έχει βγει σε καλό. Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, υπάρχουν κάποιοι “πολύτιμοι κανόνες” ευτυχίας που ακολουθώ από πεποίθηση κι ένιωσα την ανάγκη να τους μοιραστώ μαζί σας…

• Εκτιμώ τη Ζωή ως το πολυτιμότερο Δώρο.
Είμαι ευγνώμων που ξυπνώ υγιής κάθε πρωί.
Αναπτύσσω μια παιδική αίσθηση θαυμασμού για τη ζωή και εστιάζω στην ομορφιά της κάθε στιγμής.
Δεν παίρνω τίποτε ως δεδομένο, αδράχνω την κάθε στιγμή-ευκαιρία κι αγνοώ τις μικρές αναποδιές.

•Διαλέγω τους φίλους μου …σοφά.
Περιτριγυρίζομαι από άλλους χαρούμενους, θετικούς ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες, την ηθική και τους στόχους τους μαζί μου.
Ανθρώπους που τους ενθαρρύνω να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους κι εκείνοι ενθαρρύνουν εμένα.
Φίλους που τους αγαπώ και τους αποδέχομαι για αυτό που είναι και που είναι εκεί όταν χρειάζομαι ένα χέρι βοηθείας. Το ίδιο κι εγώ για εκείνους.

•Κάνω την δουλειά που αγαπώ. Με πάθος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ως και 80% των ανθρώπων δεν αγαπούν την δουλειά τους – με τέτοιο ποσοστό, δεν είναι έκπληξη που υπάρχουν τόσοι δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.
Η πραγματικότητα είναι ότι περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια εργασία που μας αρέσει, όπως επίσης και να βρίσκουμε χρόνο για τα άλλα ενδιαφέροντά μας και τις ασχολίες που μας ευχαριστούν.

•Μαθαίνω συνεχώς.
Ενημερώνομαι για ότι αφορά την καριέρα και τα ενδιαφέροντα μου και δοκιμάζω συνεχώς νέα, και πολλές φορές τολμηρά, εγχειρήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου.

•Eστιάζω στην λύση, κι όχι στο πρόβλημα.
Αντί να ”βουλιάξω” στην αυτολύπηση, με το που έρχομαι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα, καταπιάνομαι να βρω τη λύση του.
Δεν αφήνω τις αντιξοότητες να επηρεάζουν την διάθεσή μου και εστιάζω στην καλή πλευρά των όποιων προβλημάτων – βλέπω κάθε εμπόδιο σαν μία ευκαιρία να κάνω μία αλλαγή προς το καλύτερο, και σαν ευκαιρία για να εξελιχθώ.
Άλλωστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού!

•Είμαι ανεκτική κι υπομονετική.
Αποδέχομαι και σέβομαι τους άλλους για αυτό που είναι και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Προσεγγίζω τους συνανθρώπους μου με καλοσύνη και γενναιοδωρία.
Βοηθώ όταν kι όσο μπορώ, χωρίς να προσπαθώ να αλλάξω κανέναν. Και περιμένω υπομονετικά να χαρώ καθώς θα τους βλέπω να ”ανθίζουν”.

•Απολαμβάνω τη ζωή.
Ξέρω να ζω στο παρόν και να απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής, και τις μικρές πολύτιμες καθημερινές στιγμές. Μία ανατολή, ένα ηλιοβασίλεμα, μία βόλτα στη φύση, την συντροφιά ενός αγαπημένου προσώπου, μια ηλιόλουστη μέρα, το άρωμα των λουλουδιών.
Δεν μένω προσκολλημένη στο παρελθόν, ούτε ανησυχώ διαρκώς για το μέλλον.

•Γελώ. Πολύ και συχνά.
Δεν παίρνω τον εαυτό μου ή την ζωή …πολύ σοβαρά.
Αντιμετωπίζω με χιούμορ τις καταστάσεις, ακόμη και τα προβλήματα, και δεν διστάζω να γελάσω με τον εαυτό μου. Στο κάτω κάτω, ουδείς τέλειος!
Προσπαθώ, να βλέπω την αστεία πλευρά των πραγμάτων και με το χιούμορ να ελαφραίνω και την πιο βαριά ατμόσφαιρα.
•Ξέρω να συγχωρώ.
Η κακία και το μίσος πληγώνουν, πρωτίστως…εμάς τους ίδιους.
Η συγχώρεση προσφέρει γαλήνη και ηρεμία.
Και βέβαια, εκτός από το να συγχωρούμε τον διπλανό μας, πρέπει να μπορούμε να συγχωρούμε και τον εαυτό μας για τα λάθη ή τις παραλείψεις του.

•Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία όσων έχουν, αισθάνονται ευγνωμοσύνη για αυτά και την εκφράζουν.
Ακόμα και για τα πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα: την υγεία μας, το σπίτι, την εργασία μας, την οικογένεια και τους φίλους μας.

•Επενδύω πολύ στις σχέσεις.
Καλλιεργώ και προστατεύω τις σχέσεις μου με την οικογένεια, τους φίλους, και τους συνεργάτες μου, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και ενδιαφέρον.
Είμαι υποστηρικτική με τους άλλους, δείχνω κατανόηση κι αγάπη και κρατώ τις υποσχέσεις μου.

•Είμαι ειλικρινής.
Η ειλικρίνεια …απλοποιεί την ζωή!
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και με τους άλλους και βασίζουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στην εντιμότητα.

•Ασχολούμαι με το εαυτό μου, όχι με τους άλλους.
Εστιάζω στο να φτιάξω την δική μου ζωή όπως την θέλω και στην φροντίδα του εαυτού μου και των αγαπημένων μου προσώπων. Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι, δεν κρίνω και δεν καταπιάνομαι με κουτσομπολιά και δολοπλοκίες.
Αποδέχομαι πως ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του όπως θέλει – όπως κι εγώ άλλωστε.

•Είμαι αισιόδοξη. Ναι. Πάντα.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά της ζωής.
Εστιάζω στην θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Υπάρχει, ακόμα και αν ορισμένες φορές είναι, αρχικά, αδύνατον να την εντοπίσουμε.
Διώχνω συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστώ με θετικές.
Αποδέχομαι ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, κι είναι καλός όπως αποδεικνύεται στο τέλος.

•Αγαπώ άνευ όρων.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δέχονται τους άλλους για αυτό που είναι και δεν βάζουν όρια ή προϋποθέσεις για την αγάπη τους.
Ακόμη και όταν δεν συμφωνώ ή δυσαρεστούμαι από τις πράξεις των αγαπημένων μου, δεν παύω να τους αγαπώ.

•Είμαι επίμονη. Πολύ.
Δεν το βάζω κάτω.
Αντιμετωπίζω την κάθε δυσκολία ως ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο μου.
Δεν σταματώ να προσπαθώ ποτέ, εστιάζω στις επιθυμίες μου και τις διεκδικώ.

•Προλαμβάνω τις καταστάσεις που μπορώ να ελέγξω.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν χάνουν χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουν καταστάσεις που είναι εκτός του ελέγχου τους και αποδέχονται αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν.
Για αυτά που μπορώ όμως, φροντίζω να προλαμβάνω τις καταστάσεις και να παίρνω τον έλεγχο, προκειμένου να δημιουργήσω το αποτέλεσμα που επιθυμώ.
Δεν περιμένω να με προλάβουν οι εξελίξεις.

•Φροντίζω τον εαυτό μου.
Φροντίζω την υγεία μου, το πνεύμα και το σώμα μου.
Προσέχω την διατροφή μου, ασκούμαι, ξεκουράζομαι, και κρατώ το μυαλό μου σε εγρήγορση.
Αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και στα ενδιαφέροντα μου.
•Ναι, έχω αυτοπεποίθηση.
Αποδέχομαι τον εαυτό μου για αυτό που είναι – δεν προσπαθώ να προσποιηθώ κάτι διαφορετικό.
Γνωρίζω τον εαυτό μου, τις επιθυμίες μου, τα πιστεύω και τα θέλω μου, τα όρια και τις αδυναμίες μου.
Αισθάνομαι σίγουρη για τον εαυτό μου και τις επιλογές μου και δεν διαμορφώνω τη ζωή μου προσπαθώντας να ευχαριστήσω τους πάντες.

•Είμαι υπεύθυνη.
Είμαι 100% υπεύθυνη για τη ζωή μου.
Αναλαμβάνω την ευθύνη για την διάθεσή μου, την νοοτροπία μου, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις, τις επιλογές, τις πεποιθήσεις και τα λόγια μου.
Παραδέχομαι τα λάθη μου και αναλαμβάνω την ευθύνη εξίσου για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μου.

Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία είναι απόφαση.
Η ζωή είναι το πιο πολύτιμο δώρο. Ας την απολαμβάνουμε ευτυχισμένοι! Το πρώτο βήμα είναι να αναλάβουμε την ευθύνη για την ευτυχία μας και να σχεδιάσουμε την κατάκτησή της. Καλώς ήρθες 2019, είσαι μια χρονιά Δώρο, κι ανυπομονώ να ”λύσω το φιόγκο σου” & να απολαύσω κάθε στιγμή ευτυχίας που θα μου προσφέρεις!